Back to All Events

Networkingová akce_Praha: Jak navrhnout férově sdílené město?

  • Goethe Institut Praha 32 Masarykovo nábřeží Prague, 110 00 Czech Republic (map)

Férovost v městském designu a plánování – událost věnovaná networkingu a sdílení zkušeností

Ve střední Evropě architektonická praxe a územní plánování obvykle dobře slouží zdravým a ekonomicky aktivním osobám. Ale když se na to podíváme z pohledu demografie, ekonomicky aktivní lidé tvoří jen o něco málo více než polovinu obyvatel města. Senioři a mladší 18-ti let tvoří zbytek. Trendy též ukazují, že naše populace stárne. Přidáme-li k tomu ještě gender, profesní zaměření a kulturní diverzitu, skupiny uživatelů se zásadním způsobem liší. Každá z nich má jiné potřeby, ale všichni by měli mít stejnou příležitost užívat a sdílet veřejný prostor.

Jak vytvoříme město, které je opravdu pro všechny?

 

Srdečně Vás zveme na událost, první svého druhu – zaměřenou na networking a sdílení zkušeností, organizovanou prominentními českými a mezinárodními organizacemi, které se podílí na zvyšování povědomí  o rovnosti žen a mužů, architecture a územním plánování. Jak navrhnout férově sdílené město? Co je gender mainstreaming? Jak můžeme využít jeho principy ke zvýšení kvality architektonické praxe a územního plánování a tím pádem i kvality života ve městech?

Ať jste architekt, architektka, urbanista, urbanistka, politik, politička, antropolog, antropoložka nebo Vás jen zajímá tematika městského plánování, sdílení a rovnosti pohlaví, jste srdečně vítáni. Akce je organizována jako součást programu Shared Cities: Creative Momentum (SCCM) - projektu, který si za cíl klade zlepšování kvality života v evropských městech, tím že zkoumá aspekty sdílení v souvislosti s městským designem. Pod hlavičkou SCCM se odehrává více než 150 aktivit (festivalů, promítání filmů, výstav, uměleckých rezidencí nebo výzkumných případových studií). Všechny poukazují nato, že občanská angažovanost a spolupráce je nezbytná nato, abychom vytvořili příjemné a hodnotné město.

Program:

  • Úvodní slovo Eva van de Rakt (ředitelka, Heinrich-Böll Stiftung Praha) a Jákob Raček (programový ředitel, Goethe-Institut)
  • Křest publikace: Jak navrhnout férově sdílené město? Milota Sidorová (hlavní autorka publikace, programová koordinátorka Shared Cities: Creative Momentum, spoluzakladatelka, ředitelka, WPS Prague) a Zdeňka Lammelová (spoluautorka publikace, programová koordinátorka, Heinrich-Böll Stiftung Praha)
  • Jak gender mainstreaming zkvalitňuje plánování a městský design v Česku a na Slovensku? Ozvěny na studijní cesty: Gender mainstreaming v územním plánování organizovaná nadací Heinricha-Böll Stiftung Praha a WPS Prague v říjnu 2016. Moderuje Milota Sidorová
  • Architektura ve vzdělávání?
  • Jak vést k rodové citlivosti ve vzdělávání o stavěnom prostředí od časného věku? Kristýna Stará (spoluzakladatelka Architekti ve škole, spoluzakladatelka WPS Prague, spoluautorka publikace Jak navrhnout férově sdílené město?)
  • Pohled do zákulisí nadcházejícího Kongresu žen 2017 s tématem: Ženy a veřejný prostor, Monika McGarrell Klimentová (specialistka na participaci, Institut plánování a rozvoje hl. města Praha, spoluzakladatelka Kongresu žen) a Marcela Linková (ředitelka NKC - gender a věda, Kongres žen)
  • Číše vína, networking

Datum a čas: 9. května 2017 (úterý), 18 – 21h

Místo: Foyer2, Goethe-Institut, Masarykovo nábřeží 32/1, 110 00 Praha 1

Jazyk: CZ, SK

 Vstup zdarma, registrace nutná na: milota.sidorova@goethe.de

Mezi dalšími hosty, které zde můžete potkat jsou např:

  • Gabriela Kaprálová (architektka, majitelka ateliéru ASGK, Praha)
  • Lívia Gažová, mladá nadějná publicistika architektury, dopisovatelka pro eTrend, Bratislava. Lívia pokrývá široký záběr témat v rámci  územního rozvoje včetně rovnosti žen a mužů, je doktorandkou v oboru urbánní sociologie
  • Tomáš Cach (dopravní urbanista dopravni se specializaci na cyklodopravu)
  • Tereza Stöckelová (socioložka, Sociologický ústav AV ČR)
  • Hana Matoušová (zastupitelka MČ Praha 8 za Stranu zelených)
  • Veronika Fajmonová (psycholožka, spoluautorka publikácie Jak navrhnout férově sdílené město?, spoluzakladatelka WPS Prague)
  • Hana Tenglerová (koordinátorka, Kongres žen, odborná pracovnice, Gender a Sociologie, Sociologický ústav Akademie věd ČR)

a další

Facebook akce: 

howtodesignfairsharedcity

Nové tramvajové zástavky, Štvanice. Důraz kladený na potřeby chodců, speciálně rodičů a dětí.

Nové tramvajové zástavky, Štvanice. Důraz kladený na potřeby chodců, speciálně rodičů a dětí.

Spoluorganizátoři: 

Shared Cities: Creative Momentum (SCCM) is a European cultural platform addressing the contemporary urban challenges of European cities. SCCM is a joint project of Goethe-Institut (DE), Czech Centres (CZ), reSITE (CZ), Academy of Fine Arts and Design in Bratislava (SK), Association of Belgrade Architects (RS), Hungarian Contemporary Architecture Centre – KÉK (HU), Katowice City of Gardens (PL), KUNSTrePUBLIK (DE), Mindspace (HU), Old Market Hall Alliance (SK), Res Publica – Cities Magazine (PL). Co-funded by the Creative Europe Programme of the European Union.